Čistec lesní Stachys sylvatica L.

Od:

Čeleď: Hluchavkovité Lamiaceae

Popis: Vytrvalé byliny s přímými lodyhami 30–120 cm vysokými, lodyhy jednoduché i větvené. Listové čepele srdčité až srdčitě vejčité (délka 4-14cm, šířka 2-8cm), okraj listů pilovitý, řapíky až 6 cm dlouhé. Květenství je seskupeno do lichopřeslenů složených ze 4-10 květů. Vřeteno květenství ochlupaceno měkkými chlupy mezi nimiž jsou vtroušeny žláznaté chlupy. Listeny v květenství jsou kopinaté, nejdolejší listeny krátce řapíkaté, pilovitě zubaté. Štětinovité listence jsou pouze 1-2,5 mm dlouhé. Kalichy květů jsou ochlupacené včetně žláznatých chlupů, trubkovitě zvonkovité, kališní cípy trojúhelníkovité zakončené tužší osinkou. Koruna květní temně nachově červená až červenofialová s bílou kresbou. Tvrdky hnědočerné, kulovité, 2mm v průměru.
Rostliny nepříjemně páchnou.

Ekologie: Nacházíme jej v listnatých lesích, na pasekách, v křovinách na vlhčích až mokrých stanovištích. V ČR roste roztroušeně. Ve Slešťůvce roste v jabloňovém sadu, podél přístupové cesty ke kapličce a podél potůčku Slešťůvka ve vlhké nivě.

Význam: V lidovém lékařství se používají nálevy k pití i koupelím. Působí sedativně, snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy, mírně zvyšuje srážlivost krve. Rozhodně se nedoporučuje pro děti a těhotné ženy.

Ohrožení a stupeň ochrany: Rostlina není zařazena do Červeného seznamu a nepodléhá žádnému stupni ochrany

 

Období kvetení IV. – IX.

 

 

 

Hlavní literární zdroje:

Chrtek J. jun. (2000): Stachys L. – čistec. – In: Slavík B., Chrtek J. jun. & Štěpánková J. (eds), Květena České republiky 6, p. 614–625, Academia, Praha.

Kaplan Z., Danihelka J., Chrtek J jun., Kirschner J., Kubát K., Štech M. et Štěpánek J., (eds) (2019): Klíč ke květeně České republiky [Key to the flora of the Czech republic]. Ed. 2, p. 876-878, Academia, Praha.

 

Více na Pladias.cz

Více na Botany.cz